ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Thursday, July 17, 2014

Sveiki sugryžę namo!

7 menesiai - 2 keliautojai - 3 salys ir tas neitiketinas jausmas grizus namo... 
Abu dar niekada taip nesidziaugeme Lietuva. Vos tik grizome, musu kunai tuojau pat pajuto ekstremalius gamtos pokycius. Staiga lietuviskas oras pasidare tobulas kunui - vejelis taip svelniai glosto oda, saule taip maloniai sildo, kvapai tokie gaivus ir malonus, lietus toks siltas, zole tokia minksta, o maistas! ... mm... maistas - pasakiskai daug pasirinkimo, begalo skanios, sviezios darzoves, mesos, zuvies - kokios tik nori! O jau uogu gardumas... o krano vandens gelumas...
Kazkodel niekados nevertinome tokiu nuostabiu dalyku, kurie mus supo Lietuvoje visa musu gyvenima. Tokie paprasti, taciau savaime suprantami dalykai staiga pradejo badyti akis. Sedejome valandu valandas kieme tik tam, kad pasidziaugtume neitiketinu vejo svelnumu - oda net pradejo skleisti keista jausma is malonumo. O mityba atsigavo tuojau pat - nuostabaus skonio agurkai, sviezios braskes, sultingi pomidorai, sviezia zuvis, grikiai, koses - lietuviu mitybos ipatumai yra nuostabus! 
O ir kulturos pokyciai nustebino - visiskai nustojome keiktis ir gyvendami Australijoje isgryninome savo kalbesena. Buvo didziulis sokas gristi namo ir girdeti aplinkiniu keiksmazodzius, uzsienietiskus zodzius, tiesiog kokia siukslini ir netvarkingi lietuviu kalbos ipatumai. Net ausys linko nuo betvarkes....
Ir vis gi vienas dalykas nepasikeite - lietuviai isties paniure zmones. Kur skambinsi ar uzeisi, ten didelis sansas, kad zmogus tave aptarnaus labai pavirsutiniskai arba net piktai. 
Taciau vis vien smagu pasidziaugti brangiaja Lietuva, jos nuostabia gamta - tik iskeliaves ir vel grizes gali suvokti, kad Lietuva yra nuostabi, kad ja reikia didziuotis, kad kitos salys yra nepalyginamai skurdesnes uz Lietuva, nesvarbu kokios finansines sumos sukasi valdzioje. Pasidziaukime jos pasakiska gamta, nuostabiu oru, ivairia augalija ir gyvunyja, tobulu maisto pasirinkimu. Tiesiog pasidziaukime budami Lietuviais.
Grize namo, niekaip nesupratome, kodel mes vaziavome i Australija. Tiesiog nesuvokeme. Juk Lietuvoje daug daug daug graziau, ir oras daug malonesnis, tik pagalvokite - mes turime net ryskius 4 metu laikus! Daugelis kitu saliu negali tuo pasidziaugti. Be to, mes Australijoje nesijauteme tokie nesaugus kaip Lietuvoje gamtos atzvilgiu - Australijoje gal ir pilna gyvaciu, bet jeigu tu pas jas nesilankysi, maza tikimybe, kad jos apsilankys pas tave. Kitavertus Lietuvoje - jei ne tu pas erke arba uoda, tai uodas arba erke pas tave. Ir tik ziurek isejes i parkeli, kad tik kokios erkes kaip suvenyro neparsinestum. Australijoje tokios paranojos toli grazu nebuvo.
Dabar supratome, kad i Australija keliavome tik todel, nes galvojome, kad ten geriau. Taciau tik grize supratome, kad visur gerai, bet namuose geriausia!