ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Sunday, July 10, 2016

Montanos valstija ir Lewis & Clark Caverns state park

Sklandžiai kirtę Kanados ir JAV sieną patraukėme pietų kryptimi per beveik visą Montanos valstiją. Kalnai čia suplokštėjo, nutolo vieni nuo kitų, o miestai visai pradingo - liko tik pavienės rančos, ūkiai, kaimukai, vienkiemiai. Toks jausmas, tarytum laikas čia sulėtėjęs ir žmonės niekur neskuba. Savo išvaizda Montana kitokia, nei didžiuliai Kanados kalnai ir slėniai, bet vis vien nenuvilianti. Sustoję vienoje iš poilsiaviečių atkreipėme dėmesį į stendą su Montanos žymiomis vietomis. Labiausiai sudominęs reiškinys - Lewis&Clark federaciniame parke esančios olos. Pripažinsime, kad abu speleologais gyvenime netapsime, bet gyvai pamatyti gausybę stalaktitų, stalagmitų ir stalagmatų tikrai norėjome. Naktį praleide tame parke ir anksti ryte išsiruošėme lysti į olą. Vieniems joje būti, žinoma, niekas neleidžia, tad nusipirkome turo bilietus ir pradėjome dvejų mylių ir dvejų valandų žygį po nuostabias olas.
Turo kaina buvo tikrai nedidelė, tačiau tai buvo kogero geriausias mūsų kada nors išsipirktas gido turas. Mus lydėjęs vyriškis nuo ilgo gyvenimo pražilęs ir turbūt dėl to toks išmanantis olą, istoriją ir apylinkę. Šis įvykis mus labai nudžiugino ir paliko gilų, nuostabų atsiminimą.
Ola dažnai buvo drėgna, slidi, žema - kartą net teko šliaušti, nes tarpas buvo itin mažas. Rausvai atrodanti ola iš tiesų tiesiog apšviesta kitokia spalva - ne Pasaulio stebūklas.