ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Monday, August 22, 2016

17,000 km Nikaragvoje

Manau, kad tai nestebina, bet Centrinės Amerikos valstybės labai panašiose, jose žmonių skurdas, mentalitetas ir buitis labai panašios, bent jau mūsų, turistų akimis žiūrint. Labiausiai stebinantys dalykai yra šiukšlinimas ir jų deginimas. Laužai visur, kur tik pasisuksi, dūmai kloja kaimelius ir kelius.
Prisipažinsime, kad Lietuvoje keikėme ir nesupratome sudėtigos technikinės apžiūros sistemos, tačiau keliaudami po šias šalis staiga suvokiame jos svarbą. Čia kas antrad automobilis dūmija tirštai juodu smogu. Dažniausiai smogo sluoksnis matosi važiuojant gatvėmis. Stengiames aplenkti visus automobilius, kad netektų važiuoti paskui juodą dūnų kamuolį. Galvos skausmas dėl gryno oro trūkumo čia menkai išvengiamas, o dar nepamirškime ir deginamų daiktų smalkių. Nesuprantame, kaip žmonės tai toleruoja.
Kitas niuansas labiau piktina, nei liūdina. Suprantame, kad skurdžios šalys dar vis turi pasikliauti gyvūlių pagalba ūkyje, bet bent jau jais rūpintusi. Pakelės yra nukrautos gyvūnais, dažnai pririštais, bet taip pat dažnai ir ne. Arkliai, mūsų akimis esantys labai grąkštūs ir didūs gyvūnai čia beveik marinami badu, pririšti prie nuvalgytų pakėlių, kaulėti šonkauliai stipriai išryškina arklių anatomiją. Matėme jau ir pasimirusius arklius, paliktus šalikelėje. Karvių situacija kartais ne ką geresnė. Manome, kad visi laiko šunis, bet jie niekams nerūpi, o kai patys žmonės išgyvena tik menkos dietos pagalba, kam dar šautų į galvą sočiai pamaitinti besivalkiojantį šunį? Nežinau, kuo čia kartais gyventi būna prasčiau: žmogumi ar žmogaus įkalintu gyvūnu.
Nenorime tik blogai atsiliepti apie šias šalis, vis gi šios vietovės yra pasakiškai žalios ir gražios, kalvotos, kupinos egzotinių padarėlių ir dailių pakrančių. Gamta čia tikrai žavinga, abejonių dėl to nekyla.