ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Wednesday, August 17, 2016

Labas, Gvatemala! Mes Tikalyje.

Važiuodami į Gvatemalą turėjome tik vieną, pagrindinį tikslą - pamatyti Tikalį, išlikusį Majų civilizacijos miestą. Prieš tai, žinoma, turėjome kirsti pasienį. Išvažiuodami iš Belizo sutvarkėme savo dokumentus, išregistravome Pilkąją Materiją, susimokėjome nesuprantamą, didelį išvykimo mokestį ir jau galėjome keliauti į Gvatemalos pasienio pusę. Vos tik įvažiavome į Gvatemalos pasienį prie mūsų pribėgo 12-metis berniukas ir angliškai pradėjo mums sakyti kur statyti automobilį, kur eiti, kokius dokumentus parodyti. Jo pagalbos neprašėme, bet galiausiai likome dėkingi už vertėjavimą pasienyje ir davėme kelis pinigėlius. Dokumentų čia taip pat reikėjo nemažai, o ir mašinos popierizmas ne menkas. Keisčiausias dalykas yra tai, kad visų klausėme, bet visi kartojo, kad mums nereikia automobilio draudimo. Automobilį tiesiog užregistravo, užklijavo lipduką ant priekinio stiklo ir paleido. Likome nesupratę, bet galbūt čia taip viskas veikia.
Nuo pasienio iki Tikalio yra apie dvi valandos kelio, tad jį pasieke tą pačią dieną ir dar spėjome apeiti beveik visą jo teritoriją. Tikalis pasižymi aukštomis, stačiomis piramidėmis, didžiuliu išlikusiu miestu, kurio didžioji dalis dar nėra atkasta iš labai tankių džiunglių.
Keliaujant į Tikalį vertėtų pasirengti ilgam žygiui po džiungles, pasiruošti maisto, gėrimų ir ne menkų lėšų, nes užsieniečiams aplankyti šią vietą kainuoja tikrai ne mažai - mes sumokėjome virš $50 CAD vien tik už įėjimą, tad apie gidą tik svajojome. Nepaisant ilgo kelio, tankių džiunglių, klykiančių beždžionių, aukštos kainos, ilgo žygio ir daugybės uodų, mes rekomenduojame šią vietą. Tikalis savo dydžiu, geru išsilaikymų ir įspūdinga aplinka patenka į mūsų civizacijų top palikimus. Visur kur pažiūrėsi, matysi tik džiungles, jokių miestų ar šiuolaikiškoa civilizacijos reiškinių. Labai įdomi patirtis.

Šiek tiek teorijos apie Tikalį iš https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Tikalis [žiūrėta 2016-08-18] :
" Tikalis buvo vienas is didžiausių Majų civilizacijos miestų ir savo apogėjaus metu turėjo per 200 tūkst. gyventojų (maždaug 200–850 mūsų eros metais). Kuomet klasikinio laikotarpio Majų civilizacija sunyko, miestas buvo apleistas ir visiškai pasiglemžtas džiunglių. Apytikslė miesto vieta išgyveno vietinių gyventojų mituose iki XIX amžiaus, kuomet Modesto Mendeso ir Ambrosijo Tuto vadovaujama 1848 metų ekspedicija atrado Tikalį iš naujo.
Tikalyje yra tūkstančiai senovinių pastatų, kurių tik maža dalis yra archeologų ištirta bei išvalyta nuo džiunglių augmenijos. Įžymiausi Tikalio pastatai yra šešios didžiulės Mezoamerikos laiptuotosios piramidės. Kai kurios iš jų yra 60 metrų aukšcio.
Šiuo metu Tikalis yra Gvatemalos Tikalo Nacionalinio Parko dalis ir yra įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą."