ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Friday, August 5, 2016

Meksikietiško apsipirkimo išbandymas Guadalajaroje

Gualadajara miestas labai sužavėjo: didėlis, tvarkingas, modernus, skurdo žymiai mažiau, prabangesniai automobiliai, susitvarkę, kostiumuoti žmonės. Atrodo, visiškai eilinis, šiuolaikinis miestas.
Mūsų maisto atsragos išseko, tad teko priimti iššūkį ir eiti apsipirkti. Sunku nebuvo, kainose taip pat orientavomės, tik nežinojome, kaip nusipirkti bandelių. Stovėjome prieš jas, kaop pasimetę paukščiai ir dairėmės maišelių. Kai pro šalį praėjo pardavėja, užklausėme, kur maišeliai, o ji ispaniškai kažką išdėstė ir rodė į kampą, kuriame buvo sidabriniai padėklai su žnyplėmis. Juos pamatę iš karto supratome, kaip gauti norimų bandelių, prisikrovėme padėklą ir nuėjome prie atskiros kasos, kurioje bandeles sukrovė į popierinį maišelį, užklijavo lipduką.
Kai prisikrovėme pilną vežimą būtinų produktų, prie to paties nusipirkome skėtį nuo Saulės, kurį nešimės į pajūrį, kad netektų jų nuomotis, bet tuo pačiu ir nereiktų kepti Saulėje. Priėję prie kasos, nustebome, nes kasos gale stovėjo vyras ir moteris, galbūt mūsų senelių amžiaus, ir krovė mūsų daiktus į maišą. Buvo labai nemalonu, nenorėjome, kad jie dirbtų, nes susikrauti galėjome patys, bet turbūt tai yra vieninteliai paprasti darbai, kuriuos gali dirbti tokio seno amžiaus žmonės. 
Tarp kasos ir automobilio prie mūsų prisistatė net du pagyvenę vyrai, kurie, rodydami į vežimėlį, kažką kalbėjo ispaniškai. Nesupratome, bet manome, kad jie siūlosi padėti sukrauti pirkinius į automobilį, kogero už mažą mokestį. Taip pat matėme daug jaunų paauglių, dar net vaikų, dirbančių pačius įvairiausius darbus: kelio darbuose, valančius hotelių langus, pardavinėjančius daiktus ir kita. Akivaizdu, kad skurdo riba paliečia senus žmones ne ką mažiau, nei vaikus ar suaugusius. O žmonės Lietuvoje dar skundžiasi gyvenimo lygiu!

Norime palaikyti vietinius ir sustojame pakraštėse nusipirkti vaisių. Geriausia tai, kad čia yra mano bene skaniausi vaisiai - karambolos, angliškai vadinamos star fruit dėl savo išvaizdos. Juos pamilome Havajuose, kai benamis jais pasidalino su mumis. Jeigu juos pamatysite Lietuvoje, net nesigundykite, nes šie vandeningi vaisiai skanūs tik šviežiai nuskinti, visur kitur jie per rūgštūs ar kieti. Džiaugiames Meksikos gerybėmis!