ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Saturday, August 6, 2016

Teotihuacan

Saulės piramidė
 Puikiai pamenu, kai šiek tiek daugiau nei prieš metus mokiausi apie šią vietą per gamtos ir civilizacijos pamokas. Keista čia būti ir sunku patikėti, kad užtrukome tiek nedaug tarp sužinojimo apie šios vietos egzistavimą ir jos aplankymo. Teotihuakanas yra Meksiko miesto užmiestyje esanti teritorija, kuri šiuo metu yra rajonas, o kadaise buvo didus, klestinis senosios civilizacijos miestas. Savo grožiu ir įspūdingumu tikrai nusipelno būti UNESCO paveldu. Šiek tiek oficialios informacijos apie šią vietą iš Vikipedijos:
https://lt.wikipedia.org/wiki/Teotihuakanas

"Teotihuakanas (isp. Teotihuacan, nah. Teōtīhuacān) – milžiniška archeologinė radimvietė Meksikoje, Meksiko slėnyje. Čia yra vienų didžiausių Mezoamerikos piramidžių kompleksas, taip pat išlikę daug gyvenamųjų pastatų, vadinamoji Mirties gatvė bei spalvinga sienų puošyba.

Savo klestėjimo apogėjuje, pirmojoje I-ojo m. e. tūkstantmečio pusėje, Teotihuakane gyveno ~100 tūkst. žmonių, tai buvo vienas didžiausių to meto miestų pasaulyje. Nors diskutuojama, ar Teotihuakanas buvo imperijos centras, tačiau aišku, kad tai buvo labai įtakingas miestas visoje Mezoamerikoje, jis veikė Verakrusą, Majų civilizaciją. Taip pat nėra žinoma, kas buvo miesto gyventojai; manoma, kad tai galėję būti nahua, otomiai ar totonakai, nors dažnai teigiama, kad tai galėjo būti daugiakultūrinis miestas.

Miestas ir archeologinė radimvietė yra Meksiko valstijoje, 40 km į šiaurės rytus nuo Meksiko, San Chuan Teotihuakano savivaldybėje. Vietovė užima 83 km². 1987 m. miestas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir yra vienas svarbiausių Meksikos turistinių objektų."
"Teotihuakanas savo apogėjų pasiekė tarp 150 ir 450 metų, kuomet buvo galingas centras, veikęs visą Mezoamerikos regioną. Klestėjimo laikotarpiu užėmė 30 km² plotą, čia gyveno virš 150 tūkst. žmonių, galbūt jų skaičius galėjęs siekti ir 250 tūkst. Mieste atskiruose rajonuose buvo įsikūrę imigrantai iš įvairių Mezoamerikos regionų iki pat Gvatemalos." 
"Anksčiau buvo manoma, kad kažkur VII a. ar VIII a. miestas buvo nusiaubtas ir sudegintas grobikų, greičiausiai toltekų. Tačiau paskutiniai tyrimai rodo, kad deginimai apsiribojo pastatais ir būstais, kuriuose buvo įsikūrę miesto didikai. Kadangi jiems priklausė svarbiausi pastatai mieste, mokslininkai, nustatę, kad jie buvo sudeginti, pradžioje nusprendė, kad buvo sudegintas visas miestas. Tačiau dabar rasta, kad pastatai buvo nuniokoti tik palei Mirties gatvę, o kiti liko neliesti. Dėl to, manoma, kad miesto žlugimą lėmė vidinis sukilimas. Šią hipotezę sustiprina tai, kad jau VI a. miesto gyventojų skaičius buvo pradėjęs mažėti. Tai buvo susiję su 535-536 m. vykusia klimato kaita ir kilusia sausra. Rasta daug to laikotarpio jaunų žmonių griaučių su badavimo požymiais. Pasinaudodami Teotihuakano žlugimu iškilo Čolulos, Šočikalko, Kakštlos miestai, kurie galėję susivienyti ir galutinai palaužti buvusį centrą."
Ant Saulės piramidės viršaus

Tai buvo pirmosios mūsų aplankytos piramidės, tad įspūdį tikrai paliko ne mažą. Vietiniai pardavinėjo įvairiausius niekučius, įskaitant ir švilpukus, kurie kėlė erelių ir pumų garsus. Buvo ganėtinai egzotiška, įsivaizdavau, kad senais laikais tose pačiose vietose taip pat stovėdavo pirkliai ir pardavinėdavo įvairiausius dalykus. Nuoširdžiai rekomenduojame aplankyti šią vietą, tuo labiau, kad vienu šūviu pamatai kelias piramides vienu metu. Jeigu kartais lipant aukštyn į piramidės viršų būtų sunku ir trūktų oro, nepamirškite, kad esate daugiau nei dvejų kilometrų aukštyje, tad nuovargis tikrai užklups.


Mirties aveniu ir Mėnulio piramidė
Vidinis kiemas
Mėnulio piramidė
Mėnulio piramidė
Mirties aveniu
Saulės piramidė
Mirties aveniu
Mėnulio piramidė