ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Friday, July 14, 2017

Geoterminės lagūnos ir Dettifoss krioklys

Ketvirtadienio dieną baigėme audringai. Važiuodami nuo kraterio toliau rytų kryptimi labai greitai privažiavome vietą, kuri mums atskleidė dūmų ištakas, kuriuos matėme nuo kraterio. Privažiavę pamatėme kelias geotermines lagūnas ir kažką, kas priminė geoterminės šilumos perdirbimo mazgus. Privažiavę arčiau išvydome daugybę automobilių, apstatytų apie geoterminį spa. Įėję į vidų pro stiklinę sieną pamatėme žydras lagūnas, nusėtas atsipalaidavusių turistų. Išsiilgę poilsio ir vonios labai susigundėme paplaukioti. Kainos buvo didžiulės, asmeniui būtų kainavę apie 45€, tačiau mums pasisekė, nes bilietus gavome už studentišką kainą, kuri mums suteikė 50% nuolaidą. Buvo du dideli baseina ir vienas mažytis. Jų temperatūros svyravo tarp +30-41 laipsnio. Prie baseinų buvo įkurtos dvi šlapių garų geoterminėa pirtys. Jų temperatūros svyravo tarp +45-55 laipsnių. Pasiplaukiojimas buvo tikra atgaiva.
Atsiplaiadavę ir nusiprausę keliavome toliau. Kadangi poliarinėse dienose nebeegzistuoja laikas, mes dar 22 val patraukėme kito žymaus objekto link. Pasiekę nesigailėjome. Privažiavome (pasak lentelės prie krioklio) Dettifoss - srauniausią Europos krioklį. Jo galingumas net žadą atėmė. O dar įspūdingesni vaizdai mus nustebino pačiame kanjone, kurio plyšelyje "leidėsi" Saulė. Tai buvo bene antras gražiausias saulėlydis, kokį esame matę. (Pirmasis buvo Havajuose ant Mauna Kea vulkano). Sėdėjome ir stebėjome nuostabų reginį.
Atsižiūrėję į besileidžiančią Saulę patraukėme nakvynės link. Važiuodami link krioklio buvome nusižiūrėję vieną šaunią vietelę prie upelio, tačiau joje jau buvo įsikūrę du airiai. Paklausę, ar galime prie jų prisijungti ir naktį leisti ten pat, vaikinai labai apsidžiaugė ir mus labai šiltai priemė. Plepėjome iki kokios antros nakties, kol galiausiai visi nusprendėme, kad każkada vis vien teks numigti. Pavyko pamatyti net mėnulį! Toks reginys čia neįprastas, nes visados debesuota. Taip smagiai leidome laiką, kad net pamiršome nufotografuoti. Už tai atsiminimas aiškiai išliko mūsų galvose.