ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Saturday, July 15, 2017

Vatnajökull

Islandų kalboje pilna ilgų žodžių, jie dažniausiai būna žodžių junginiai. Vatna reiškia vandenys, o jökull reiškia ledynas. Vatnajökull yra didżiausias, milžiniškas ledynas. Jis užima didelė salos dalį. Šeštadienį galėtume pavadinti ledyndieniu, nes visą dieną žygiavome ar keliavome aplink ledyną. Nakvojome prie vieno iš pietrytinių Vatnajökull ledyno liežuvių, tad atsikėlę ir susiruošę ryte nusprendėme bandyti prieiti prie ledyno. Nesitikėjome, kad iš tiesų pavyks jį pasiekti, bet vis gi atsidūrėme ant jo. Žygis pirmyn atgal truko apie tris valandas ir buvo šiek tiek varginantis, nes teko ropštis per morenų krūvas, kalvas ir samanas. Įspūdingi vaizdai. 
Važiuodami pietų pakrante matėme didžiulius ledyno plotus, įvairių ilgių, plotų, aukščių. Privažiavome ir ledo lagūną, kurioje nulūžę ledkalnio gabalai plaukiojo ledyno ežere. Turbūt net neverta sakyti, kad tokiose vietose labai šalta ir vėjuota, o vėjas ledinis, vanduo taip pat. Nepaisant to, labai gražūs gamtos dariniai. 
Žemėlapyje žaliai pažymėta teritorija yra Vatnajökull ledyno nacionalinis parkas. Jo dydis yra sunkiai suvokiamas. Mes žygiavome toje ledyno vietoje, kur pažymėtas mėlynas burbuliukas.