ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Saturday, July 25, 2015

Simpatija Niujorkui


Prie "Flatiron" pastato.
Kasdien aptinkame vis daugiau Niujorko vietelių, gatvelių, sutinkame vis daugiau žmonių. Su lyg kiekviena diena atrandame vis daugiau priežasčių, kodėl verta pamilti Niujorką. Jis įspūdingas ne tik dėl savo dydžio, bet ir dėl pastatų, istorijos, žmonių, gatvių, organizacijos, garsų ir daugybės kitų dalykų, kurie šiam miestui priduoda savotiško žavesio. 

Šlapimo kvapo gatvėse nebeužuodžiame, taip pat, kaip ir nebe stipriai reaguojame į sirenų garsus, ar miesto ūžimą. Kogero, jau pripratome prie šios judrios aplinkos.

Mantautas su bendradarbe Julia.
Nusprendėme apsilankyti Mantauto buvusios darbovietės Niujorko biure ir susitikti su jo bendradarbe Julia. Su ja nuėjome papietauti pagaliau nebe greito maisto ir įdomiai pasišnekučiuoti. Mūsų skrandžiai buvo tiesiog išsiilgę sriubos ir salotų, buvo didžiulis malonumas kūnus pašildyti karšta daržovių sriuba ir dideliu puodeliu arbatos, bei nuostabia kompanija. Vis gi ir Niujorke galima gardžiai, pigiai, sočiai ir sveikai pavalgyti. Štai dar vienas pliusas Niujorko simpatijos link.


Didžiuliu Mantauto troškimu nukeliavome prie vadinamo "Flatiron" pastato. Truputis informacijos apie jį:

"Flatiron Building (dar žinomas kaip Fuller Building) – dangoraižis Manheteno saloje Niujorke. Pastatas statytas 1902 m. ir yra laikomas vienu pirmųjų dangoraižių bei yra įrašytas į JAV nacionalinį paminklų registrą.


Flatiron Building suprojektavo Čikagos architektas D. Burnhemas. Pastatas yra laikomas vėlyvojo neoklasicizmo pavyzdžiu. Fasadas, papuoštas elementais iš klinties ir keramikos yra horizontaliai padalintas į tris dalis – apatinę, vidurinę (didžiausiąją) ir viršutinę.
Pagal originalų D. Burnhemo projektą pastatas turėjo būti kur kas puošnesnis, o jo viršutinėje dalyje įrengtas laikrodis. Vėliau projektas buvo supaprastintas.
Mantautas šalia savo ikonos. 
Šiandien Flatiron Building yra laikomas vienas svarbiausių Niujorko miesto simbolių ir dažnai matomas filmuose, kurių veiksmas vyksta šiame mieste. Pastatas taip pat labai populiarus tarp turistų. " iš https://lt.wikipedia.org/wiki/Flatiron_Building ,  žiūrėta 24.07.2015 


Pastatas yra ganėtinai nedidelis (palyginus su kitais Niujorko milžinais), labai įdomios formos (pyragėlio gabalėlis) ir itin detalus - jis išmargintas mažytėmis, gražiomis dėtalėmis, kruopščiai visas apgalvotas. 

Už mūsų nugarų Naujasis Pasaulio
 Prekybos centras. 
Nutiko taip, kad pirmasis mūsų požeminio metro žemėlapis suplyšo, todėl stotelėje paprašėme naujo. Senajį išmetėme. Po kiek laiko pradingo ir naujasis žemėlapis. Pamanėme - ne bėda, juk kiekvienoje stotelėje juos dalina nemokamai, pasiimsime naują. Tačiau likimas nusprendė, kad mums žemėlapio nebereikės, nes mums jo gauti nebepasisekė - vienoje stotelėje jų nebebuvo, kitose keliose nebuvo darbuotojų. Taigi, likome be žemėlapio, todėl nusprendėme vaikščioti kur akys veda. Ir likimas buvo teisus - klaidžiodami aptikome kelioninių prekių parduotuvę, kurioje kaip tik vyko išpardavimas. Netikėtai ją aptikę, užėjome pasižvalgyti. Ir štai - Mantautas aptiko sau tobulą naują kelioninę kuprinę, o aš įsigyjau turistines basutes. Kartais gali supykti, kad kažkas vyksta ne pagal tavo planą, tačiau niekuomet nežinai, už kurio kampo likimas tau yra paruošęs dovaną. 
Žemėlapio dar vis neturime, tačiau Manhetene jau taip gerai orientuojames, kad jo net nebepasigedome. 

Kadangi neturėjome žemėlapio (nors jie kabo kiekviename metro, po pastarojo laimikio pamanėme, kad daugiau pmatysime eidami pėsčiomis), labai ilgai ėjome link "One World Trade Center", t.y. pastato, prie buvusių Niujorko dvynių. Galbūt kas nors primiršote, kas nutiko 9.11.2001:

"Rugsėjo 11 d. teroristiniai išpuoliai – serija koordinuotų savižudžių išpuolių surengtų islamo ekstremistų JAV, 2001 m.
Kelias į dangų. "Naujasis Pasaulio
prekybos centras".
Manoma, kad išpuoliai pradėti rengti tarp 2000 m. kovo ir rugsėjo. 2001 m. rugsėjo 11 d. devyniolika teroristų, susijusių su Al-Qaeda užgrobė keturis komercinius keleivinius lėktuvus. Kiekvienoje užgrobėjų grupėje buvo po vieną asmenį, mokėjusį pilotuoti lėktuvą. Lėktuvų užgrobėjai du iš lėktuvų (United Airlines Flight 175 ir American Airlines Flight 11) nukreipė į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, po vieną į kiekvieną bokštą dvynį, kurie netrukus po smūgių sugriuvo ir apgadino aplink esančius pastatus. Trečią lėktuvą užgrobėjai bandė nukreipti į Pentagoną netoli Vašingtono. Ketvirtas lėktuvas nukrito keleiviams pabandžius perimti lėktuvo kontrolę iš teroristų. Manoma, jog ketvirtas lėktuvas turėjo rėžtis į Baltuosius Rūmus.
Atakos nusinešė beveik 3 tūkst. žmonių gyvybes. Griūnant pastatams žuvo apie tris šimtus Niujorko gaisrininkų, taip pat beveik aštuonios dešimtys policininkų, gelbėjusių žmones.
Netrukus po lėktuvų smūgių į Pasaulio Prekybos Centro bokštus televizijoje pasklido žinia, kad tai gali būti japonų teroristų grupuotės išpuolis, tačiau vėliau buvo pranešta, kad atsakomybę prisiėmė Osama bin Ladeno vadovaujama Artimųjų Rytų grupuotė Al-Qaeda (liet. – bazė)." iš https://lt.wikipedia.org/wiki/Rugs%C4%97jo_11_d._atakos , žiūrėta 24.07.2015 .

Šių didingų pastatų čia dėja nebėra, tačiau Niujorkas savo kritusių brolių tikrai nepamiršo. Akivaizdu, kad šis šokiruojantis įvykis paliko gilius randus žmonių širdyse ir gyvenimuose. Buvusioje dvynių vietoje šiandien stovi 9.11 muziejus ir du didžiuliai monumentai aukoms ir tragedijai atminti. Aplink šią teritoriją išsidėstę stovi 7 Pasaulio prekybos centrai (dalis dar šiuo metu statoma). Niujorkiečiai bando susitvarkyti savo žaizdą, tačiau randas liks amžinai. 
Rugsėjo 11-ios monumentas dieną.

Monumentus sudaro didžiuliai vandens fontanai (tikrai didžiuliai). Aplink šiuos fontanus yra ištisos juostos su aukų vardais, kurie nakties metu šviečia. Fontane vanduo krenta dvejais aukštais, tačiau nepaisant vandens galybės, fontanas suteikia savotiškos ramybės. Naktį šie abu monumentai šviečia ir atsispindi vandenyje, bei fontano plytelėse.
Kaikuriuose varduose kyšo rožės, prarastų artimųjų atminimui, kadangi daugėlis žmonių taip ir negavo savo užtarnauto kapo. 

Rugsėjo 11-ios monumentas vakare.