ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Wednesday, July 13, 2016

Mesa Verde nacionalinis parkas

Mesa Verde pavadinimas šiai vietai buvo suteiktas, kai pirmieji ispanų kolonistai užėmė šias vietas ir aptiko buvusius Pueblo civilizacijos namus. Pagal rastus medžius, naudotus namų statybai, archeologai apskaičiavo, kad Pueblo civilizacija šiuose slėniuose pradėjo gyventi nuo 550 iki maždaug 1300 metų. Šiuo metu JAV dar vis gyvena Pueblo civilizacijos palikuonių. Rašytinių šaltinių jie nepaliko, rasti keli petroglifai, tačiau juose niekas neužfikauota. Archeologai atkuria Pueblo civilizacijos gyvenimą pagal paliktas "šiukšles" ir pagal dabartinių Pueblo palikuonių gyvensenos panašumus. Daugėlis reiškinių, ritualų ir gyvenimo būdo bruožų dar vis yra paslaptyje.
Pueblo žmonės gyveno savo statytuose namuose iš medžio ir molio ant uolų ar aplink jas. Tik 1200-1300 žmonės pradėjo statyti savo namus uolų nišose. Jie užsiėmė žemdirbyste, pagrinde augino kukurūzus, medžiojo, rinko uogas, buvo prisiaukinę šunis ir kalakutus. Gyvenimas buvo sunkus, vasarą kankindavo sausros, o žiemą užpustydavo sniegas. Vanduo buvo labai tausojamas, nes jo dažnai trūkdavo.
Vidutinė gyvenimo trukmė būdavo apie 30 metų. Tokių metų sulaukę žmonės jau būdavo seneliais. Žmonės, jau sulaukę 20-ies, beveik visi sirgo artritu, dėl sunkaus fizinio darbo. Vyrams artitas prasidėdavo nuo laipiojimo uolomis iš namų į dirbamus laukus, o moterims nuo amžino klupėjimo ir kukurūzų malimo. Manoma, kad vienu metu visuose slėnio kalnuose gyveno keli tūkstančiai žmonių, atskirai pasibarstę po visą teritoriją. Buvo priimta, kad vyras atsikrausto į moters šeimą iš kito klano. Taigi vienuose namuose šeimą sudarydavo mama, jos dukros, jų vyrai ir jų vaikai. Sūnūs išsikraustydavo. Kodėl žmonės paliko šias savo gyvenvietes yra neaišku. Manoma, kad jie per daug išarė žemę ir ji tapo nebederlinga, galbūt buvo per didelės sausros ar kitos negandos.
Mes apžiūrėjome didžiąją dalį atkastų gyvenviečių, daugėlį iš jų galima pamatyti tik vedantiems gido. Su gidu aplankėme didžiausią, Cliff Palace, gyvenvietę. Pueblo civilizacijos gyventojai buvo nuostabūs statybininkai ir puikūs amatininkai. Jie pradėjo pindami krepšius, darydami papuošalus, o galiausiai įsigudrino lipdyti puodynes iš molio.