ROADTRIP TO PANAMA

ROADTRIP TO PANAMA

Friday, July 29, 2016

Sekvojų nacionalinis parkas

Apie šią vietą girdėjau legendas, pasakojimus, kad čia auga didžiausi medžiai Pasaulyje. Girdėjau, kad Sekvojos yra didingi, milžiniški medžiai - aš turėjau tai pamatyti savo akimis.
Kadangi Sekvojų nacionalinis parkas buvo kaip ir pakeliui, nusprendėme nepraleisti progos ir pamatyti Pasaulio milžinus. Atvažiavę nusivylę nelikome - čia miškai vešlūs, tankūs, aukšti, o Sekvojos miške ryškiai išsiskiria savo ryžais kamienais ir šakomis taip aukštai, kad net nepasakytum ten spygliai ar lapai. Keletas labai įdomių faktų apie šiuos gamtos stebūklus: čia augančių Sekvojų amžius skaičiuojamas tarp 1500 ir apie 3000 metų! Jos nėra aukščiausios Pasaulyje, bet tikrai storiausios. Mat Selvojos auga į viršų pirmus 600 metų, o visą kitą likusį laiką auga savo apimtimi, kasmet pagamindamos po naują rinkę. Šie nuostabūs medžiai moka save pagydyti po gaisro, net atvirkščiai - gyvena, kad degtų, nudegusius sluoksnius uždengia nauja pluta ir toliau didingai auga. Būtų tikėtina, kad dideli medžiai turi ir didelias sėklas, tačiau ne Sekvojų atveju, nes jų sėklos yra avižinio dribsnio dydžio, o konkorėžiai mažučiai, jų aukštame medyje net nesimato. Šie medžiai yra itin išrankūs ir jų augimui yra reikalingos tam tikros, labai specifinės sąlygos - nei metru aukščiau ar žemiau. Kogero dėl to jos šiame miške didžiausios, nes aukštame kalne temperatūra ir krituliai suteikia tobulas sąlygas joms augti. Čia gyvūnų taip pat netrūksta, prisistatė ne vienas draugas kompanijos palaikyti.
Medžiai tokie dideli, kad apačioje stovint nesimato viršūnės, o ką jau kalbėti apie menką kameros objektyvą, kuriam jų dydį aprėbti dar sunkiau nei mūsų akiai. Nuotraukose atkreipkite dėmesį, kokie maži šalia stovintys žmonės. Pasak apskaičiavimų, norint apkabinti trečią didžiausią Sekvoją, reikėtų net 20 žmonių!
Legendos patvirtintos - Sekvoso yra dangiški Dievų medžiai ir tikras gamtos stebūklas.